Üdv újra!
Igaz ígértem még forma tortákat, de a hétvégén belevetettem magamat a bejgli sütésbe, rögtön 9-et is sütöttem. Hátha marad belőle karácsonyra, de kár volt ilyet feltételezni, mert azonnal elfogyott mind.
A receptet nagymamám régi recept könyvében találtam még 2 évvel ezelőtt. Azóta sütök bejglit minden évben a családnak, rokonoknak és még a barátoknak is, mert sokkal finomabb a boltinál.
Nem kell félni a bejglitől, elronthatatlan!! Ha az ember 6 db csinál még az is kevésnek bizonyul.
Nos lássuk a receptet:
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A
tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának.
Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg
porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1
dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg
víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a
tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden
esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell
keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre
tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és
csak másnap reggel sütni!
A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát
nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni
tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva
akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a
tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni
annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni
semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának.
Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben,
középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék ( 1 db
bejglihez )
14 dkg mák vagy dió, 8,3 dkg kristálycukor, 2,5 dkg
zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi
őrölt pirított szegfűszeg
0,083 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni
a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap
elkészíteni.
A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a
tésztán eldolgozni.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése